Kwekerij

Onze fruitbomen zijn onbespoten. Ook de laagstam fruitbomen die gevoeliger zijn voor
ziektes en ongedierten. Hier draagt een gezonde bodem met goed organisch materiaal aan bij. Hoe dat kan lees je hieronder.

 

Voedselbos op de Beek is ontstaan op een stuk zandgrond waarop eerder jaarlijks maïs werd verbouwd. Een typische monocultuur waardoor de organische stof in de bodem hard achteruit was gegaan. En dat was zorgelijk want bij zand zorgt de organische stof voor meer beschikbaar vocht, een mindere droogtegevoeligheid, een beter vasthouden van voedingstoffen en het binden van de zanddeeltjes. Het voedselbos heeft inmiddels de bodem herstelt mede door planten als smeerwortel die meters in de grond wortelen. Organische stof wil zeggen al het materiaal dat zich in de bodem bevindt afkomstig van micro-organismen, planten en dieren. In gezonde aarde met een goede organische stof bevatten kilometers lange schimmels. Bomen en planten in het voedselbos gaan een samenwerking aan met deze schimmels. De schimmeldraden kunnen water en voedsel halen op plekken waar de wortels niet bij kunnen. Onze fruitbomen staan midden in het voedselbos. En dat betekent dat ze profiteren van een natuur die in evenwicht is.

 

De tijd van het planten van fruitbomen uit de volle grond is voorbij. Wel is het mogelijk fruitbomen uit pot te planten tot het nieuwe seizoen eind oktober weer begint.

 

Wij hebben de volgende fruitbomen beschikbaar in pot (prijzen variëren van € 15-€ 40):

Appels

 

  • Goudreinet: Stevige zure appel. Plukken eind september tot half oktober. Bewaren
    tot maart.
  • Bloemeezoet: sappige zoete appel. Plukken in september en oktober Tot half
    december.
  • Notarisappel: volle zon tot halfschaduw. Grote geel/groene appel. Plukken in
    september Te bewaren tot november.
  • Zoete Veentje: stevige appel. Goed te bewaren.
  • Cox’s orange: volle zon tot halfschaduw. Kleine vaste sappige appel. Zuur en
    aromatisch. Plukken van half september tot begin oktober. Te bewaren tot begin
    december.
  • Sterappel: Zoetzurig. Plukken half september tot begin oktober. Bewaren tot januari.
  • Schone van Boskoop: Sappig, verfrissend zurig. Plukken eind september tot half
    oktober. Bewaren tot maart.
  • Rode Jonathan: Sappig en zuurachtig zoet. Plukken eind september tot half oktober.
    Bewaren tot maart.
  • William III: rood/gele appel. Plukken eind zomer. Na laten rijpen tot november.
  • Groninger Kroon: sappige appel en een goede bewaarappel.
  • Lombarts: sappige zoetzure smaak. Groen/geel van kleur

De bloemeezoet, groninger kroon en notarisappel zijn zelfbestuivend.

 

 

Peren

 

  • Saint Remy: licht zoete smaak. Stoofpeer. Plukken eerste helft oktober. Erg lang te
    bewaren.
  • Winter Jan: Sappig. Plukken oktober. Vruchten blijven tot ver in de winter aan de
    boom hangen. Bewaren tot januari.
  • Callebasse Bosc: sappig en zacht. Plukken eind september- begin oktober.
  • Winterriet: grote bruine peer. Stoofpeer. Kookt rood. Plukken eerste helft oktober. Te
    bewaren tot december.
  • Juttepeer: Sappige zuurzoete smaak. Plukken half september. Bewaartijd kort.
  • Kruidenierspeer: zoet. Plukken augustus en september. Bewaren kort.
  • Clara Frys: Zoet en sappige peer. Plukken in September. Bewaren kort.
  • Provisiepeer: Stoofpeer. Goed houdbaar en kookt mooi rood.
  • Win dr. Lucius: Goed winterhard. Geeft veel lekkere peren

In het voedselbos lopen ook onze kippen rond. Deze eieren zijn te koop voor € 3,- per doos
van 10 stuks.
Verder hebben wij regelmatig producten uit onze thuis. Kom langs en vraag naar het aanbod.

 

Volle grond fruitbomen

Van eind oktober tot eind februari kunnen de fruitbomen in de volle grond worden geplant.

Bestellen kan nu al.

De bomen kunnen ter plekke worden uitgezocht. Een mail naar

info@voedselbosopdebeek.nl met gewenst aantal en soort kan ook.

De fruitbomen zijn van 2021 en 2022. De prijzen van de bomen uit 2021 variëren van € 25

tot € 40. De bomen van 2022 zijn jonge boompjes. De prijzen variëren van € 15 tot € 20

Appels

  • Goudreinet: Stevige zure appel. Plukken eind september tot half oktober. Bewaren tot maart.
  • Bloemeezoet: sappige zoete appel. Plukken in september en oktober Tot half december
  • Notarisappel: volle zon tot halfschaduw. Grote geel/groene appel. Plukken in september Te bewaren tot november.
  • Rode Ijzerappel: Zoetzurige appel. Plukken rond allerheiligen. Bewaren tot april.
  • Zoete Veentje: stevige appel. Goed te bewaren
  • Cox’s orange: volle zon tot halfschaduw. Kleine vaste sappige appel. Zuur en aromatisch. Plukken van half september tot begin oktober. Te bewaren tot begin december.
  • Rode Jonathan: Sappig en zuurachtig zoet. Plukken eind september tot half oktober. Bewaren tot maart.
  • William III: rood/gele appel. Plukken eind zomer. Na laten rijpen tot november.
  • Sterappel: Zoetzurig. Plukken half september tot begin oktober. Bewaren tot januari.
  • Schone van Boskoop: Sappig, verfrissend zurig. Plukken eind september tot half oktober. Bewaren tot maart.

Peren

  • Saint Remy: licht zoete smaak. Stoofpeer. Plukken eerste helft oktober. Erg lang te bewaren.
  • Winter Jan: Sappig. Plukken oktober. Vruchten blijven tot ver in de winter aan de boom hangen. Bewaren tot januari
  • Callebasse Bosc: sappig en zacht. Plukken eind september- begin oktober.
  • Winterriet: grote bruine peer. Stoofpeer. Kookt rood. Plukken eerste helft oktober. Te bewaren tot december
  • Juttepeer: Sappige zuurzoete smaak. Plukken half september. Bewaartijd kort
  • Kruidenierspeer: zoet. Plukken augustus en september. Bewaren kort
  • Clara Frys: Zoet en sappige peer. Plukken in September. Bewaren kort

Fruitbomen in pot
De fruitbomen zijn van jaar 2022 en kosten € 10 per stuk.

Appels

  • Bloemeezoet: sappige zoete appel. Plukken in september en oktober Tot half december.
  • Notarisappel: volle zon tot halfschaduw. Grote geel/groene appel. Plukken in september Te bewaren tot november.
  • Rode Ijzerappel: Zoetzurige appel. Plukken rond allerheiligen. Bewaren tot april.
  • Zoete Veentje: stevige appel. Goed te bewaren.
  • Cox’s orange: volle zon tot halfschaduw. Kleine vaste sappige appel. Zuur en aromatisch. Plukken van half september tot begin oktober. Te bewaren tot begin december.
  • Rode Jonathan: Sappig en zuurachtig zoet. Plukken eind september tot half oktober. Bewaren tot maart.
  • William III: rood/gele appel. Plukken eind zomer. Na laten rijpen tot november.
  • Sterappel: Zoetzurig. Plukken half september tot begin oktober. Bewaren tot januari

Peren

  • Abate Fetel: zoete fruitige smaak. Plukken september. Vrij lang te bewaren.
  • Noord Hollandse suikerpeer: zoet. Plukken in september. Vrij kort te bewaren.

Pruimen

  • Betuwse kwets: zoet. Plukken in september. Vrij lang te bewaren
  • Mirabelle de Nancy: kleine gele pruim en zoet van smaak. Plukken in augustus. Vrij kort te bewaren
  • Reine Claude: Zot en honingachtig. Plukken van half augustus tot eind augustus. Vrij kort te bewaren

Onbespoten groenten
– Gele ui: 1 kilo € 1,50
– Aardappelen Desiree: 2 kilo € 4 (van biologische pootaardappelen)
Overig
– Zwarte noot bomen: € 5 per stuk

Scroll to Top